niedziela, 22 grudnia 2013

KUKSTAJL - Paszteciki z kapustą

Gdybym miała wybrać ulubione pomieszczenie w mieszkaniu, byłaby to kuchnia. Latem w niej chłodno od kafelków, zimą cieplutko od bulgoczącej na ogniu zupy. Gotowanie wpływa na mnie pozytywnie, odpoczywam w kuchni, smutki tu topię, zamyślam się, rozwiązuję życiowe problemy i przychodzą mi do głowy najlepsze pomysły. Ostatnio zaczęłam żałować, że nigdy wcześniej nie wpadłam na to, żeby zostać jakimś szefem kuchni czy kimś w tym rodzaju.
Przedświątecznie realizuję się w kuchni, przygotowując kolejne potrawy. Tym razem przeważają te wytrawne. Paszteciki z kapustą i grzybami polecam do barszczu zamiast uszek - nie skromnie powiem, że je uwielbiam. Ten sam przepis pojawił się w e-książce Trójmorskie Święta.


Składniki
Ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 kostka masła
250 ml śmietany
½ kostki drożdży
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
½ szklanki mleka
łyżeczka cukru
1 białko
sezam

Farsz:
½ kg kapusty kiszonej
½ kg pieczarek
cebula
sól
pieprz
kminek

Kapustę kiszoną przepuścić przez maszynkę o średnich oczkach. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Pieczarki pokroić w kosteczkę, cebulę poszatkować i podsmażyć na średnim ogniu. Wymieszać z kapustą i dusić około 15 minut w rondelku aż zmięknie. Wystudzić i odcedzić.

Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże umieścić w niewielkim rondelku, dodać łyżeczkę cukru i mieszać aż się rozpuszczą. Masło posiekać, wymieszać z mąką, dodać drożdże, przyprawy, jajko, śmietanę oraz mleko. Ciasto zagnieść aż powstanie gładka masa. Wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkowywać ciasto i kroić na kwadraty. Białko rozbełtać w miseczce. Farsz nakładać w środek kwadratu, rogi smarować białkiem i delikatnie zamykać. Paszteciki posmarować  białkiem na wierzchu i obsypać sezamem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Najlepiej smakują w barszczem czerwonym.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Skorzystam, bo nie gotuję Wigilii a chciałam coś zabrać jednak ze sobą. Miały być krokiety, to będą jednak paszteciki :))

    Dzięki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam wszelkie mączne potrawy, a pierogi i paszteciki z kapustą i grzybami najbardziej!

    OdpowiedzUsuń