niedziela, 23 września 2012

little things #2

Kruche babeczki z kolorowym kremem





Przepis  na babeczki

Składniki:

2 szklanki mąki
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka

Masa
200 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru

Opcjonalnie: barwniki spożywcze lub owoce na wierzch

Masło posiekać z mąką, następnie dodać cukier i żółtka i zagnieść. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wykleić foremki do babeczek ciastem i piec ok 15 minut w 190°C. 
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mascarpone. Ewentualnie dodać barwnik. Kremem wypełnić spody babeczek i udekorować. 

Mój piekarnik piecze bardzo nierówno, dlatego jedne babeczki są jaśniejsze inne ciemniejsze. Powiedzmy że ma to swój urok.

5 komentarzy:

  1. Kolorowe babeczki z pewnością nie są dla mnie, ale białe jak najbardziej:) I taca - talerz bardzo ładna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmmmmm jakie pysznosci:)

    pozdrawiam:) i zapraaszam do mnie;):):)

    http://vixen1990.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. no to juz wiem co zrobie w najblizszy weekend: tęczowe babeczki! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie ! co prawda pogoda ma być piękna ale można jesień pokolorować bardziej :)

      Usuń