wtorek, 28 sierpnia 2012

Kuchnia francuska #1 Moules frites


Jako pierwsze w cyklu kuchni francukiej wystąpią mule z frytkami, danie do którego przekonałam się dopiero podczas piątego pobytu we Francji...
Oprócz niezbyt przyjemnego szorowania muszli, wykonanie dania jest naprawdę proste.
Tradycyjny sposób przygotowania, pozostawiający smak morza w mulach, z frytkami do zagryzania- mule w białym winie.
Tu codziennie można dostać świeże mule. U nas jest z tym większy problem. Podobno jednak w czwartki przyjeżdżają dostawy na lodzie do Makro. Sprawdzę po powrocie.

Składniki
1,5 - 2 kg muli
100 ml oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz

Najmniej ciekawą częścią przygotowania jest czyszczenie muszli. Należy przebrać wszystkie muszle, te które są otwarte lekko dźgnąć nożykiem, tak by się zamknęły. Jeśli się nie zamkną należy je wyrzucić - może to oznaczać że dana mula jest nieświeża. Następnie należy muszle opłukać pod bieżącą wodą.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, przez 5 minut smażyć cebulę, nie rumienić, dodać czosnek. Po chwili dodać oczyszczone mule i wino. Gotować pod przykryciem, potrząsnąć garnkiem kilka razy, aż wszystkie mule się otworzą. Dodać natkę, doprawić pieprzem i solą.

Frytki warto przygotować samemu, ale najlepsze wychodzą ze starych ziemniaków, których teraz nie ma, więc pozostały mi te mrożone.
Pierwszą muszlę warto przeznaczyć na tzw widelec. Nie łamać jej na dwie części,
bo wygodnie jest używać ją do wyjmowania kolejnych mul i jedzenia frytek.
Uwaga! Muszli, które się nie otworzyły nie należy nq siłę otwierać i jeść!
To nie tylko znakomite danie, ale również dobra zabawa w jedzeniu i jego przygotowaniu.
Bon Appétit !

video

Przepis pochodzi ze strony kuchnia+

3 komentarze:

  1. ja też chce !! sobie zjem w listopadzie kiedy to ja będę we Francji, o ! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może w Paryżu bo w Polsce świeżych vongoli nie ma:<

      Usuń