niedziela, 15 lipca 2012

Tarta z kurkami


Sezon na moje ulubione grzyby trwa. Była już jajecznica z kurkami i klopsiki w sosie kurkowym, teraz przyszedł czas na tartę z kurkami.
Przepis Kwestii Smaku prosty, mam nadzieję że efekty to udowodnią.
Jest przepyszna!

Zdjęcie słabej jakości - aparat nie działa.

Składniki:
Ciasto:

200 g mąki60 g masła, roztopionego1 jajko1 łyżeczka soli1 torebka suszonych drożdży (7 g)Nadzienie:450 g kurek1 łyżka oliwy z oliwek1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę1 łyżka masłasól morska i świeżo zmielony czarny pieprz2 jajka150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%2 garście (około 150 g) sera żółtego (o łagodnym, nieco słodkawym smaku)
Zalecana tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm, ja użyłam kwadratowej o boku 23 cm.

Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać roztopione masło, jajko, sól oraz drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto zagniatać przez 15 minut. Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Nadzienie:

Kurki oczyścić i w razie potrzeby szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć. * Na większej patelni, na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać 1 łyżkę masła, doprawić solą oraz pieprzem. Ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jajka roztrzepać lub przez chwilę zmiksować. Odłożyć około 1/3 roztrzepanych jajek, a resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Tartę wyjąć z lodówki i wstawić na 2 minuty do piekarnika. Na dno tarty wyłożyć kurki, zalać masą z jajek i śmietany, posypać tartym serem. Brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, resztą skropić wierzch tarty.

Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie na środku tarty ułożyć odłożone do dekoracji kurki i piec jeszcze przez kolejne 15 minut. Tartę pokroić jak trochę się przestudzi. Posypać tymiankiem.

* Skorzystałam z nowopoznanego sposobu czyszczenia kurek. Grzyby umieścić w misce i zalać wrzątkiem, tak, aby wypłynęły na powierzchnię. Po 5 minutach wyjąć je łyżką cedzakową i wysuszyć na ręczniku papierowym.


Przepis w całości pochodzi z bloga Kwestia Smaku


PS Przypominam o konkursie na art attackowym fanpage'u! Jutro losowanie.

3 komentarze:

  1. uwielbiam kurki! chyba sie skuszę!
    Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiłabym!:) Bardzo lubię wszystkie grzyby, a kurki ubóstwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kurki, więc chętnie bym zjadła kawałek takiej cudownej tarty!

    OdpowiedzUsuń