sobota, 2 czerwca 2012

Wakacyjne gofry

Dziś deser typowo wakacyjny. Wszystkie budki nad morzem kuszą goframi, puszystą bitą śmietaną, owocami i kolorowymi dodatkami.
W przerwie w nauce stworzyłam własne słodkie cudo. Cóż, w końcu za trzy dni kończę rok akademicki :))


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 oleju słonecznikowego
2 jajka, żółtka oddzielone od białek

Wykonanie


Gofrownicę rozgrzać. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

2 komentarze: