wtorek, 22 maja 2012

Cannelloni alla bolognese


Składniki:
- 18 rurek cannelloni
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 50 dag tartego sera
- 1 łyżka oleju
- oregano
- sól i pieprz
- oliwa

Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki, 2,5 szklanki mleka, 50 g masła

Wykonanie
Cebulę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Lekko podsmażamy na łyżce oleju. Smażymy mięso na cebulce. Następnie dodajemy zmiksowane wcześniej pomidory z puszki. Całość dusimy ok. 15-20 min.
Po przestygnięciu farszu, napełniamy rurki i układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Ułożony makaron polewamy sosem beszamelowym i pieczemy 15 min w 200°C pod przykryciem. Następnie posypujemy makaron żółtym serem i, tym razem bez przykrycia, pieczemy kolejne 15 min.
Sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, powoli dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy mleko i gotujemy aż sos zgęstnieje.

Danie podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika, z listkiem świeżej bazylii.
Ewentualnie możemy polać resztą sosu pomidorowego.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. ok I just found your blog and even if I dont get any of the things you write, I have to say you have a nice blog, well done!

    Please check this out:
    http://mon-whatsshewearing.blogspot.mx/

    OdpowiedzUsuń