poniedziałek, 19 września 2011

Raclette- jesienne grillowanie



Zbliża się kalendarzowa jesień, ta pogodowa trwa już hoho i jeszcze dłużej. Czas więc na typowo jesienne pyszności. Za jedną z nich uważam raclette. Początkowo potrawa była przyrządzana przez szwajcarskich pasterzy, wysoko w górach podgrzewali oni ser na gorących kamieniach wokół ogniska.

Cała zabawa polega na podgrzewaniu różnych składników na małych teflonowych patelenkach. Każdy z uczestników tego posiłku ma swoją patelenkę, wybiera swoje ulubione dodatki i komponuje własne mini danie. Głównym składnikiem jest szwajcarski ser raclette oraz ziemniaki w mundurkach.

Składniki można wybierać bez żadnych reguł, według upodobań.
Oto przepis na klasyczne raclette dla 4 osób.

Składniki:
1 cały ser raclette/lub inny żółty
24 niewielkie ziemniaki
8 plasterków boczku
1 salami
4 kiełbaski chorizo
8 plastrów szynki
8 plastrów prosciutto
1 kg pomidorków koktajlowych
1 kg małych pieczarek
oliwa do smażenia


Ziemniaki ugotować w mundurkach, boczek podsmażyć. Salami i chorizo, pomidorki i pieczarki pokroić w plastry. Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na półmisku. Każdy wybiera sobie składniki, układa je na patelence, na wierzch kładziemy ser raclette i patelenkę ustawiamy na grillu.


Oprócz wyżej wymienionych składników można użyć dodatkowo paprykę, bakłażan, cukinię, cebulę, oliwki itp.

Jeśli nie posiadacie specjalnego grilla do raclette, wszystko można podgrzać w piekarniku. Ważne, żeby dobrze się bawić komponując własne porcje w chłodny jesienny wieczór.

Smacznego !




1 komentarz:

  1. też uwielbiam :))) ale we Francji to używa się przede wszystkim lardons (drobno pokrojony boczek) i cebuli, i niczego wcześniej się nie podsmaża... ach, już tęsknię za tymi jesienno-zimowymi wieczorami z raclette...
    jedyny tego minus to później lekko śmierdzące ubrania:P

    OdpowiedzUsuń