czwartek, 15 września 2011

Przepis na jutro- taboulé

Od dawna mam ochotę na danie z południowej Francji- taboulé [czyt. tabule]. Jest ono co prawda bardziej odpowiednie na upalny, letni dzień, ale chyba nie wytrzymam i przygotuję je jutro. Jest bardzo łatwe do zrobienia, lekkie, a dzięki mięcie orzeźwiające.

Składniki (dla 4 osób)
100 g kaszy kuskus
4 pomidory
1 ogórek
2 cebule
kilka czarnych oliwek (opcjonalnie, ja ich nie trawię)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn
4 łyżki stołowe natki pietruszki
2 łyżki stołowe świeżej mięty
10 listków mięty
sól


Sposób przygotowania
Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Umyć i pokroić ogórka do rondelka. Posiekać cebulę i lekko ją podsmażyć. Gotować chwilę kuskus, tak by napęczniał. Przesypać kuskus do miski, dodać oliwy z oliwek i soku z cytryny. Wymieszać wszystko z cebulą, pomidorami, pietruszką i miętą. Posolić.
Danie udekorować listkami mięty i czarnymi oliwkami.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. mniam! A znasz może taki przepis z kuskus bardziej na słodko z miodem? kiedyś jadłam i nie mogę trafić z czym to dokładnie było podawane:((

    OdpowiedzUsuń
  2. Może kuskus z miodem i bakaliami ?
    200 g kuskusu
    450 ml osolonego wrzątku
    100 g płynnego miodu
    100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
    150 g rodzynek
    20 g masła lub odpowiednia ilość oleju roślinnego

    Zalewamy kuskus wrzątkiem i czekamy kilka minut, aż spęcznieje. Rodzynki należy sparzyć. Do gorącej kaszki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyyyyyyyyyyszne:D

    OdpowiedzUsuń