poniedziałek, 12 września 2011

Makaroniki kawowo-czekoladowe



Jeden z najsłodszych francuskich przysmaków. Najbardziej znane są chyba Ladurée, ale i Pierre Hermé króluje w Paryżu. Moje efekty dwóch pierwszych prób nie były maksymalnie zadowalające, lecz nie mam zamiaru się poddawać.

Wpadł mi w ręce filmowy przepis na makaroniki kawowo-czekoladowe, który koniecznie trzeba tu obejrzeć!

Od razu chce się piec !

FILMOWY PRZEPIS na vimeo.com

A oto przepis w formie pisanej, tłumaczony z francuskiego:


Składniki

100 g cukru + 2 łyżki stołowe

100 g zmielonych migdałów

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2 białka

100 g cukru pudru

2 łyżki wiórków czekoladowych

Krem

100 g białej czekolady

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

5 łyżek śmietanki kremówki


Wykonanie

Przygotować krem. Połamać białą czekoladę i wrzucić do miski. Dodać kawę. Wlać śmietankę do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia, następnie przelać do mikstury kawowo-czekoladowej. Po kilku minutach rozmieszać trzepaczką na gładką masę. Pozostawić do schłodzenia.

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

W robocie kuchennym wymieszać cukier, migdały i kawę. Przesiać mieszaninę. Białka ubić na sztywną pianę. Po trochu dodawać cukier puder. Za pomocą szpatułki powoli łączyć z masą migdałową, mieszać tak by białka nie opadły.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy do dekoracji wyciskać masę o wysokości 3 cm pozostawiając odstępy pomiędzy nimi. Posypać wiórkami czekoladowymi. Pozostawić przez 15 minut, aby na wierzchu powstała lekka skorupka.

Piec 5-7 minut. Wierzchnia skorupka powinna być sucha, a środek miękki.

Aby odkleić makaroniki należy przechylić blachę nad zlewem, podnieść papier i umieścić nad ciepłą wodą. Para wodna sprawi że makaroniki łatwo odejdą od papieru.

Składać makaroniki podwójnie z kremem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz