czwartek, 21 lipca 2011

Tarta z borówkami amerykańskimi

Jest niesamowicie prosta!

Ciasto
150 g mąki
125 g masła
25 g cukru

Składniki zagnieść na gładką masę.
Naczynie wysmarować masłem i posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem na spodzie i po bokach.
Piec w piekarniku nagrzanym na 200°C około 25 minut.


Masa
Można ją robić na różne sposoby. Tym razem poszłam na łatwiznę i wykorzystałam budyń śmietankowy.

Budyń ugotować w trochę mniejszej ilości mleka niż zwykle (trochę mniej niż pół litra) oraz rozpuścić 100 g masła w czasie gotowania.


Ciasto i masę wystudzić i masę wylać na ciasto, a następnie na wierzchu ułożyć borówki.
Chłodzić minimum 30 minut w lodówce.


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz